limousinmerkki_pohjaton.png

Limousin pihvikarja

Liharotuisten nautojen lihaa sanotaan pihvilihaksi eli kaikkea pihvinaudasta saatavaa lihaa jauhelihasta fileisiin. 

Maailmalla Limousin-pihvilihalle on myönnetty ranskalaiset tunnustukset ”Labes Rouge” sekä ”Blaison Prestige” -laatusinetit sekä makuvoittojen ”Qupde Quolite” -tunnustus. Rodun laatua ja jalostusta valvoo 1973 perustettu ”The International Limousin Council” (www.Limousin.fi).

Rodun ominaisuudet

Limousin-rotu on keskikokoinen liharotu. Limousin on tehokas rehunkäyttäjä joka hyötyy voimaperäisestä ruokinnasta eikä rasvoitu helposti.

Limousin-rotu on peräisin Ranskasta Limogesen maakunnasta. Limousin-nautoja käytettiin 1900-luvun alkuun saakka vetohärkinä – siitä rodulle tyypilliset iso koko, voimakkaat lihakset, vankka rakenne ja kestävät jalat. Rodulle on tyypillistä siro luusto, lihaksikas rakenne ja ruskea väri. Ensimmäiset eläimet tulivat Suomeen 1981. (www.Limousin.fi)

Limousin-lihan erona perinteiseen naudanlihaan on vähärasvaisuus, vaaleus, mureus (hienosyisen rakenteensa vuoksi) ja tyydyttyneiden rasvahappojen vähäisyys. Liha on tutkitusti terveellistä.